Vitaminy
sacharidy
tuky
bílkoviny
enzymy
hormony
vitamíny
alkaloidy
nukleové kyseliny
úvodní stránka

 

 

 

Vitaminy jsou organické sloučeniny, které již v malých koncentracích ovlivňují průběh některých chemických dějů v živém organismu.

Vitaminy jsou nezbytné pro správný růst a vývoj každého jedince. Živočišný organismus si je nedokáže připravit, proto je odkázán na jejich příjem v potravě. Nepřítomnost některého vitaminu se projevuje vážnými poruchami - avitaminosa. V našich podmínkách je velmi vzácná, častěji se objevuje onemocnění z nedostatečného množství vitaminu - hypovitaminosa nebo z nadbytečného množství vitaminu - hypervitaminosa.

Vitaminy se označují velkými písmeny a případně číselným indexem. Obvykle se rozdělují podle rozpustnosti na dvě základní skupiny:

a) rozpustné ve vodě - B, C, H

b) rozpustné v tucích - A, D, E, K

Některé vitaminy

Vitamin

Příklad významu

Příklad výskytu

Některé příznaky nedostatku

Doporučená denní dávka

A

Vzhled pokožky, funkce očí

Rybí tuk, játra, máslo, mléko, mrkev, salát

Šeroslepost, loupání kůže

1,3 mg

B 1

Funkce nervu, brání únavě

Droždí, obilí, játra

Nespavost, deprese

0,4 – 1,8 mg

B 2

Energetický metabolismus

Droždí, obilí, mléko, játra

Oční zánět, loupání nosu, uší

1,6 – 2,6 mg

B 6

Metabolismus tuků a bílkovin

Droždí, mléko, játra, maso

Zapomínání, lehké brnění rukou

2 – 4 mg

B 12

Metabolismus aminokyselin

Játra, maso, mléko

Anémie, únava

0,3 – 3 mg

C

Zvyšuje odolnost organismu vůči infekcím

Citrusové plody, paprika, šípky

Krvácení dásní, slabost, apatie, kurděje

50 – 75 mg

D

Stavba kostí

Rybí tuk, vejce, játra

Křivice

0,001 – 0,01 mg

E

Likvidace nežádoucích látek v těle

Rostlinné oleje, obilné klíčky, kukuřice

Neplodnost, svalové křeče

30 mg